Aktuellt

April 2022

Idag sa vi farväl till fina Aquilo. Hon åkte med en ny ägare till en pensionärstillvaro som vi hoppas blir skön med många promenader och lugna stunder i hagen.


Jan 2021

Boken om Abergshammar – ett järnbruk och ett säteri med anor från 1500-talet finns nu att beställa. Gösta Larsson är författaren som har sökt reda på och sammanställt gårdens historia. I boken kan du läsa om ägarna genom tiderna vilket är en brokig samling bland annat bestående av en hovmålare, general med fransk utmärkelse för tapperhet i fält, adelsmän, bokhandlare som tillika var utgivare av en tidning på vänsterkanten, en kreaturshandlare samt en lång rad holländare. Flera imponerande personporträtt finns beskrivna däribland driftiga Debora van der Plats som i slutet av 1600-talet var den största kvinnliga exportören av järn från Stockholm. Vid 1670-talet var Axbergshammars bruk en av de största arbetsplatserna i Örebro län. Mycket mer finns att läsa om gården genom tiderna. 108sidor inbunden finns att beställas här.

______________________________________________________________________

Maj 2020

Vi hälsar geten Greta med tillhörande killinggäng varmt välkomna till Axbergshammar.

För närvarande har de fullt upp att ta hand om gräs, skott och sly.


Okt 2019

Breeders Trophy

Vår uppfödning; Eutrof af Ax har kvalat in på Breeders Trophy 2019 för 6-åriga hästar i Flyinge. Ändamålet med Breeders Trophy är talangjakt på morgondagens elithästar. Vi är såklart stolta över att Eutrof är med där och vi ser samma potential i Eutrofs hel- och halvbror Halifax & Hover af Ax.


Sep 2019

Lägenhet uthyres

Vi tackar Anette för de här åren och önskar lycka till i framtiden – hon flyttar från bottenvåningen i den östra flygeln.


Maj 2019

Affärslokal – Café/butik till uthyrning

Brygghuset är nu ledigt. Reloved och handgjort och Tiinas Garn har flyttat närmare Örebro.

Läs mer här


Mars 2019

Trädgårdsmästare sökes

Arbetet innebär att ta hand om bla. häckklippning, gräsmattor, perenn-rabatter, grusgångar, fruktträd i park och anslutning till byggnader.

Se annons här.


Feb 2019

Renovering i flygel från 1600-talet

Övre plan i västra flygeln har genomgått en varsam renovering för att framhäva detaljer i byggnaden från 1600-talet. I flygeln rymdes förr i tiden gårdens kök. På nedre våningsplan som just nu renoveras finns bakugn och visthusbod och hela övre plan, med den gamla jungfrukammaren har renoverats till en unik bostad.


Dec 2018

Tomten sökte tjänst på Axbergshammar

I Svenska Folksägner berättar Bengt af Klintberg om då tomten sökte tjänst vid Axbergshammar: Det var så synd om tomten, han var så trasig, vore bra att sy en mundering åt honom.” Det gjordede, och han gick ner med den där …Och det hände på tredag jul, då mästersven hade gjort eld i fyrn.  Tomtarna. söktetjänst. Rättarn vid Axbergshammar skulle gå till Axbergs kyrka. Då kom han i sällskap med två små pojkar lika stora.


Dec 2018

Julgran 2018 på Axbergshammar


Årets föl (maj-jui 2018)

Nu har fölen fått namn: Barrique fick årets första föl efter Bravur en liten hingst Igloo af Ax. Amfitrite fick sitt stoföl efter Contant Q och ska heta Icy af Ax.Årets föl (maj-juni 2017)

Aquilo fick årets första föl – ett litet stoföl efter Contant Q. Här står lilla Himla af Ax.

Haddoque af Ax, hingstföl e. Digital VT u. Barrique af Ax, e.Carte d´Or.

Hover af Ax, hingst e. Contant Q u. Blizzard af Ax, e.Carte d´Or.

Halifax af Ax, hingst e. Contant Q u. Amfitrite af Ax, e.Carte d´Or,


Eutrof imponerade på Elmias hopphästauktion (nov 2016)

Tidningen Svensk RidsportEutrof af Ax, var en hingst med rent fullblod på mödernet och lite attityd. Han fick spontana applåder när han vände upp bakbenen på ett enastående sätt redan på andra språnget. Auktionen blev en rekordauktion. Eutro´f såldes förstås och vi ser fram emot att få se honom framöver i de stora sammanhangen.